Tarotist versus Medium

Tarotist versus Medium

De Tarot is een uit oude tijden overgeleverde collectie van kaarten. Tarot is een kaartspel dat rond de dertiende en veertiende eeuw voor het eerst opdook in Europa. Het werd vooral gespeeld onder de Roma’s (zigeuners) wat niet verwonderlijk is. Zij zijn een reizend volk die het spel meenamen uit de landen waar tarot haar oorsprong heeft, zoals Egypte, India, Spanje, Italië en Oost-Europese landen. Tarot is dus een eeuwenoud kaartspel.
Een kaartspel over het leven, dat eveneens eeuwenoude levenswijsheden in zich draagt. De prachtige voorstellingen symboliseren de zogenaamde archetypen. Dit zijn beelden en gedragingen die zijn opgeslagen in het collectieve bewustzijn van de mensheid. Of eigenlijk, in het onbewuste deel van het gezamenlijke bewustzijn.
(De psycholoog Jung interpreteerde droomsymbolen die door de gehele geschiedenis van de mensheid voor gekomen zijn en noemde deze archetypes.)

Archetypen vind je terug in mythen, godsdiensten, volksverhalen, sprookjes en ook in tarot kaarten. Aanvankelijk begon tarot als een rage in toekomst voorspellen en het heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een esoterisch, filosofisch en psychologisch systeem.

Tarot, spiritualiteit, een ander bewustzijn, het wordt steeds populairder. Je ziet tegenwoordig dan ook verschillende professionals die hun diensten aanbieden. Dat heeft een voordeel dat het steeds normaler wordt om een tarot professional te bezoeken. Het mystieke, zweverige wat er van oudsher nog (vaak) omheen hangt, verdwijnt.

Vroeger werden tarotkaarten vaak gebruikt door mediums. (mensen die ook hun helderziende waarnemingen inzetten)
Tegenwoordig worden kaarten gebruikt door mensen die niet helderziend zijn maar die een gedegen opleiding (of niet ) hebben gevolgd en de tarot als inzichtgevend instrument gebruiken bij hun consult.
Het is daarom wel belangrijk dat je weet waar je naartoe gaat.

Wil je naar iemand toegaan die de tarot gebruikt let dan op het volgende onderscheid:

 • Ga je naar een Medium? Hij/zij zal zijn/haar helderziende waarnemingen gebruiken, de kaarten (al dan niet) inzetten om zo toekomst te voorspellen.
 • Ga je naar een Tarot Mediator / Tarotist ? Hij/zij heeft een gedegen twee jarige HBO beroepsopleiding gevolgd.
  Bij een tarotconsult maakt de Tarot Mediator gebruikt van de Tarot Methodiek en zijn/haar intuïtie. Deze professional is meestal geen helderziende of medium.
  De lagen van betekenis bieden echter ook de mogelijkheid om de kaarten te gebruiken als ‘spiegeltjes’ om te kijken naar onze alledaagse situaties. Vaak worden deze situaties door het on(der)bewuste herkent, zonder dat de persoon in kwestie de tarot heeft bestudeerd.
  Door gebruik te maken van deze herkenning, gecombineerd met de kennis van de diepere lagen van tarot, is het mogelijk de juiste vragen te stellen. Hierdoor kan de vraagsteller inzicht in zijn of haar situatie krijgen.
  Een Tarot Mediator voorspelt niet een bepaalde toekomst, maar gebruikt de Tarot als instrument voor zelfinzicht. Hierdoor creëer je bewustwording bij de vraagsteller, waardoor hij / zij zelf (weer) in actie kan komen. Deze bewustwording kan je weer op weg helpen om verder te kunnen met dát wat op dat moment aandacht vraagt.
 • Ga je naar een Tarotkaartlegster ? Hij/zij zal met eigen kennis en eigen interpretaties de kaarten voor jou leggen. Soms met voorspellend karakter, dat zal liggen aan hoe diegene zich presenteert.

  Check dus altijd waar je terecht komt en waar jij naar op zoek bent. Zo voorkom je dat je ergens komt waar je niet naar op zoek bent.
  Zoals mijn vader zei:

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf.
Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.
Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)