HSP oftewel Hoog Sensitief

HSP oftewel Hoog Sensitief

De laatste weken ben ik bewuster bezig met (mijn) hoog sensitiviteit. Wat mij opvalt is dat de term hoogsensitief oftewel HSP nog maar weinig bekend is.
De afkorting HSP staat voor “Highly Sensitive Person” oftewel hooggevoelige persoon. Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn, zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen.
Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:
•Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
•Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak.
•Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
•Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel.
•Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak.
•Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken.      
•Voelen stemmingen en sferen goed aan.
•Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
• Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.
•Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet.
•Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur.
•Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch.
•Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.    
•Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
•Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
• Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Wat voor mij eigenlijk normaal was omdat ik niet beter wist, weet ik dankzij een persoonlijk coachingtraject waar bepaalde gevoelens, handelingen vandaan komen.
Het geeft een hoop duidelijkheid dat kan ik je wel zeggen. Het hele coaching traject laat me op een andere manier naar mezelf kijken.
Veel bekend of herkend beter gezegd maar ook verstopte gevoelens worden belicht. Niet altijd fijn maar geeft wel reden aan waarom ik zus of zo handel of reageer.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen.
Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren.
Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden.
Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Dat grenzen stellen gaat mij steeds beter af. En het gevoel van anders zijn is nu wel duidelijk voor mij waar dit vanaf komt. Het voordeel van hoog sensitief zijn is dat ik dat in mijn werk bij de Tarot kan gebruiken. Juist daar mag je werken met je gevoel en intuïtie.

Voor verschillende mensen kan het komend jaar een uitdaging worden om grenzen te stellen. 2020 is opgeteld een 4 jaar, (2+0+2+0=4) dat wil zeggen vanuit de Tarot gezien dat we het jaar van de Keizer ingaan. De Keizer staat o.a. voor het stellen van grenzen.
Daarover later meer.

Hoogsensitieve mensen hebben veel “eigen tijd” nodig. In deze tijd verwerken zij de informatie, reflecteren ze en moeten zij hun ziel voeden met activiteiten waar zij blij van worden. Vaak zijn dit kunstzinnige activiteiten, beleving in de natuur of sport. Deze “eigen tijd”, die vaak zo egocentrisch wordt voorgesteld, is absoluut noodzakelijk voor een hoogsensitief persoon om zo goed in balans te zijn en te blijven.

Wat mij heeft geholpen en waar deze info gedeeltelijk van afkomt:
•Site met info over HSP https://www.hooggevoelig.nl/wat_is_hsp/
•Boekentip: Grenzen stellen met compassie Leer je ik-grens kennen en ontwikkelen in relatie tot de ander. Nick Blaser
•De boeken van Elaine Aron
•Kansrijk Coaching, Marian de Rijk
•Op https://www.bedrock.nl/hoogsensitief-relaties/ kun je meer info vinden over HSP en relaties

Dank je wel voor het lezen van dit blog.
Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)