Het bewuste en het onderbewuste

Het bewuste en het onderbewuste

Tarot is een beeldtaal.
Dat ga ik even uitleggen.

Ons brein is onderverdeeld in twee gedeeltes.
Het bewuste brein en het onderbewuste brein. Dit kun je vergelijken met een ijsberg.
(zie foto)

2 tot 5 % van ons brein (topje van de ijsberg) is ons bewuste brein. Ons bewuste brein communiceert met wilskracht, discipline, logica en doorzettingsvermogen. In dit gedeelte worden rationele, weloverwogen keuzes gemaakt. Dit kost veel energie en gaat langzaam en gecontroleerd. Het denken.

95% van ons brein is onbewust!
Dat zijn alle automatische patronen die in je zitten.
Dat is dus wat je niet ziet. Je denkt in beelden, symbolen, intuïtie, inspiratie, verbeelding. In dit gedeelte zijn oerinstincten, emoties en reflexen de baas. Beslissingen worden hier snel, makkelijk en associatief gemaakt.
Daar zit als het ware de taal van het onderbewuste.

Tarot is een beeldtaal, een taal die je kunt leren. Door bijvoorbeeld de archetypes (Jung) die bij de Grote Arcana kaarten horen te (her)kennen krijgt je intuïtie een bepaald beeld.
Om maar wat te noemen de tarotkaart: de Keizer V met archetype de Vader roept dan onbewust een bepaald beeld of gevoel bij je op. Uiteraard is dit voor iedereen anders want ieder heeft een eigen belevenis hierin.
De Tarotkaarten hebben symbolen in zich die soms in woorden niet zijn uit te drukken.

De Tarot houdt als het ware je onderbewuste een bepaalde spiegel voor, het is aan jou of je hierin wil kijken. Het is je eigen persoonlijke (spiegel)beeld.
Een taal die je onderbewuste kan helpen om weer verder te kunnen, met vertrouwen of inzicht.
Het kan je handvaten geven die je diep van binnen wellicht al wel wist maar die soms ver verstopt zaten. Of die je niet wilde zien.
Tarot kan je helpen je weg weer te vervolgen, met vertrouwen in jezelf en weer frisse moed.

Samengevat betekent dat, dat als we ons bewustzijn gebruiken, we slechts het puntje van de ijsberg gebruiken. Terwijl we een enorm intuïtie hebben en daar vaak veel te weinig mee doen of er niet op durven te vertrouwen.

Ga eens op een ontdekkingsreis naar het binnenste van jezelf

Jan Backus

Dank je wel voor het lezen van dit blog.
Sonja Backus
Tarot Mediator

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl )