Spiritualiteit wat is dat?

Spiritualiteit wat is dat?

Aan het bladeren in een spiritueel tijdschrift en bedenk ik me, wat is nu eigenlijk precies spiritualiteit?
Hoe vaak hoor je niet; ik ben spiritueel? Of ik hou me met spirituele zaken bezig enzovoorts. Voor iemand die weinig hiermee bezig is of heel rationeel is kan ik me voorstellen dat het al snel zweverig of ontoereikend overkomt.
En dat is nu juist precies waar ik de angel uit zou willen halen.

Spiritueel, om eens te kijken wat Wikipedia hiervan zegt is dat het volgende; Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Encyclo dan: de spiritualiteit zelfst.naamw. (v.) Uitspraak:   [spiritywali’tɛit] iets dat op het geestelijke gericht is
Eerlijk gezegd maakt dit het voor mij niet echt duidelijk.
Dat Iets, wat is dat iets dan?

Bijna 28 jaar ben ik bezig met tarot en Lenormand kaarten leggen, numerologie, heb ik interesse in astrologie, reiki, psychometrie, edelstenen en nou ja eigenlijk alles wat hierbij past, ik vind dergelijke onderwerpen gewoon reuze interessant.
Daardoor heb ik ook diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd, en nog steeds leer ik graag nieuwe dingen.
Ik ben dan ook spiritueel bewust, denk dat ik dat ondertussen wel mag zeggen van mezelf. Voor mij wil spiritueel zeggen dat je een bepaalde bewustwording hebt met betrekking tot het (je) leven. Ik hou me meer bezig met de binnenkant van de mens dan het uiterlijke vertoon.
Tuurlijk, in eerste instantie kijk je naar iemands uiterlijk en heb je wellicht al snel een oordeel of veroordeel klaar, maar uiteindelijk is de binnenkant die het allerbelangrijkste is, dat is wat telt, de diepgang die pas echt interessant is, althans voor mij.

Ik ga voor die diepgang, bij een ander maar ook bij mezelf, misschien kun je dat zien als een bepaalde leefstijl. Waarom doe ik dit of waarom reageer ik zo. Hoe wil ik mijn leven leven? Waar word ik blij van? En waar word ik juist niet blij (meer) van? Het onderzoeken of het creëren van inzichten zit al heel lang in me.
Bij een ander ga ik ook graag een laagje dieper. Om diegene als het ware een (liefdevolle) spiegel voor te houden, zodat hij of zijn inzicht kan krijgen waarom hij of zij zo reageert of wellicht een volgende stap kan nemen om verder te kunnen. Dit omdat hij of zij een bewustwording kan krijgen over iets wat in zijn of haar leven van toepassing is. Hiervoor gebruik ik vooral de tarotkaarten. (Wat tarot is precies kun je lezen op mijn websites) Dit op een, down to earth, nuchtere en realistische wijze.

Hoewel ik me bezig hou met tarotkaarten en al die andere onderwerpen, ben ik ook dan weer heel aards bezig als zijnde pedicure. Letterlijk staan met twee voeten op de grond, het liefste in de beste balans die mogelijk is.
Maar ook bij deze tak van mijn werk kijk ik altijd een beetje verder.
Een klein voorbeeld; Als ik iemand met een hallux valgus* zie in mijn praktijk, wijst het er vaak op dat iemand (onder andere) over zijn of haar grens heen gaat. Dan ligt het er nog aan aan welke kant deze hallux valgus zit, links of rechts enzovoorts.
Theoretisch kan ik zeggen, dat komt door scheefgroei bijvoorbeeld nauwe schoenen of hoge hakken. Maar vaak vind ik dat te kort door de bocht.
Dat wil niet zeggen dat ik iedere keer zoiets vertel bij een pedicurebehandeling, uiteraard ligt dat aan de persoon of ik merk of iemand op deze manier wil kijken, maar ik begrijp of herken vaak zonder woorden waar iemand tegenaan zou kunnen lopen.
Let wel; dat is natuurlijk nooit gebaseerd op een enkele ’afwijking’. En een halux valgus in dit voorbeeld wil echt niet zeggen dat, over je grenzen heengaan altijd van toepassing is. Het gaat bij mij om het totaal plaatje.
Ik leer mensen graag kennen, wil ik zorg geven, ben ik geïnteresseerd in de ander en graag wil ik bepaalde inzichten delen zodat een ander hiermee verder kan. Wat hij of zij hiermee doet is uiteraard aan diegene zelf. Dat geldt voor mijn werk pedicure en als zijnde Tarot Mediator.

Toch kunnen deze bewustwordingen je het een en ander duidelijk maken, het kan je inzicht geven of net dat duwtje in de rug geven wat jij op dat moment nodig hebt.

In deze onrustige tijden is het een goede periode om figuurlijk naar binnen te gaan. De tijd gooit zekerheden die we soms dachten te hebben overboord. Sommige veranderingen zijn prettig en sommige veranderingen overkomen je. Je zult ermee moeten dealen. Kun je moeilijk met veranderingen omgaan dan kan het lastig zijn om positief vooruit te kijken. Mensen focussen meestal eerst op het verlies en pas later op de winst. Dat kan je somber en bang maken en je belemmeren.
Wat kan helpen zijn bijvoorbeeld rituelen of gewoontes die je je aanleert om weer meer bij jezelf te kunnen komen. Misschien kun je mediteren of kun je een heerlijke boswandeling maken. Ga eens bij jezelf na; Wie ben jij? Heb je je aangepast aan omstandigheden, leef jij je leven omdat het zo hoort of door bijvoorbeeld tradities in je familie? Wat vind je daar eigenlijk van? Wat vind jij belangrijk in je leven? Wat zou je nog heel graag willen en hoe zou je dat kunnen bereiken? Hoe kun jij van betekenis zijn voor een ander? Waarvoor ben je dankbaar? Kun jij je dankbaarheid ook tonen?
Probeer eens te bedenken welke veranderingen jij in positieve zin aan zou kunnen brengen? Wat kun jij nog gaan ontwikkelen, wat kun jij doen in de toekomst?
Zodra jij jouw energie en mindset veranderd kun je weer een richting aan jezelf geven en creëer je voor jezelf een positief gevoel. Wellicht kun je het concreter maken door een doel voor jezelf neer te zetten. Schrijf het op zodat je de focus erbij houdt.
Zorg voor veerkracht, alles gaat voorbij, alles verandert, het is zoals het gaat.  
(Dat doet me denken aan 8 jaar geleden toen ik een tatoeage liet zetten, een adelaarsveer. Een mevrouw die toevallig binnenkwam vroeg of ze even mocht kijken, haar reactie; een mooi veer, jij bent een vrouw met veerkracht. Nooit meer zal ik die reactie vergeten en veerkracht heb ik nodig gehad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nu een tatoeage moet gaan nemen.😂)

In stilte kun je het beste aandacht aan geven aan jezelf, je bewust zijn van het hier en nu, of ga eens schrijven. Sta eens bewust stil bij je eigen leven. Een ander kan jouw leven namelijk niet leiden dat kun jij alleen, jij als enige kan jouw (levens)pad lopen en als je hulp nodig hebt zul jij het moeten vragen.
Bij al deze vragen ben je bewust met jezelf bezig en krijg je misschien een heel ander inzicht in jezelf of over jouw leven. Is dit spiritualiteit? Zeg het maar zelf… bewuster zijn, bewustwording vinden in jezelf en de wereld om je heen, het leven anders bekijken dan je voorheen deed.

De laatste jaren zijn mensen steeds bewuster (met zichzelf) bezig, dat kun je spiritueel noemen of een bewustwording van jezelf. Noem het waar jij je prettig bij voelt.

Ik zie het leven als de groei van een Lotusbloem.
De mens groeit vanuit een onbewust leven (wortels in de modder, soort van worsteling om naar boven te groeien) via zijn levenspad, alles wat je tegenkomt op je pad (de lange steel) naar het bewustzijn (de geopende lotusbloem)
Het uiteindelijk kunnen zijn wie je daadwerkelijk bent, prachtig, oprecht, open en sterk. Op je eigen unieke wijze.

Maar kortom, wat is spiritualiteit? Wat is van binnen echt belangrijk en wat wil je neerzetten of achterlaten in deze wereld. Niet meer vluchtig bezig zijn in je leven, soms juist de stilte opzoeken en daar antwoorden of inzichten kunnen krijgen.
Maar het woord spiritualiteit roept bij mij soms de kriebels op omdat het zo vaak in de media verkeerd neergezet wordt. Iets wat ik ontzettend jammer vind.
Hetzelfde geldt voor tarotkaarten, het beeld van wierook, toekomstvoorspelling en zigeunerin zijnde komt wellicht meteen op je netvlies.
Om die illusie dan weg te halen: sommige wierook vind ik persoonlijk lekker ruiken 😉 maar ik gebruik deze echt niet dagelijks, ik voorspelling nooit de toekomst in de zin van; je gaat trouwen en krijgt drie kinderen. En een zigeunerin ben ik alleen soms met de carnaval.
Ik heb een gedegen 2-jarige hbo-beroepsopleiding gevolgd tot Tarot Mediator, heb ik de 2- jarige Masterclass, meesterschap in Tarot gevolgd en nog een aantal opleidingen over de tarot en toch ben ik nog steeds aan het leren over de tarot. Ik gebruik de tarot dan ook op een no-nonsens wijze.
Waarom ik dan na al die jaren nog steeds leer over de tarot? Ik blijf het magisch (dat dan weer wel) vinden hoeveel kennis hierin zit. Kennis van zoveel jaren oud en dat deze nog steeds van toepassing is.
Zie de tarot als een bibliotheek met de grootste verzameling boeken ter wereld omdat elke keer bij het schudden van de kaarten, ze door elkaar komen te liggen en de inhoud van het boek en dus de verhaallijn daadwerkelijk verandert. Met de tarot heb je een studie voor het leven. Maar o zo leuk om te doen.
Maak je gebruik van deze tool dan kunnen deze inzichten je op weg helpen, en waarom niet? De een zoekt het in deze weg een ander zoekt het elders. Het kan en mag allemaal.
Als ik nog even verder google staat er; Een spirituele levensstijl staat voor bewust en met aandacht leven in verbinding met anderen. Liefdevol in het moment, met dankbaarheid, rust en meegaan met de stroom.
En daar kan ik me in vinden!

Doe vooral dat op de manier zoals jij het prettig vindt en bekijk het leven eens vanuit een open, onbevangen blik. Wie weet word je nog verrast.

PS weet jij een ander woord voor spiritualiteit wat passend is, dan hoor ik het graag.

Dank je wel voor het lezen van dit blog.
Sonja Backus
Tarot Mediator
Venlo

*Een hallux valgus is een grote teen die scheef staat. De teen groeit anders en er ontstaat een knobbel bij de grote teen die kan pijn doen.

(Alle blogs zijn geschreven door eigen ervaring, informatie via gelezen boeken, opleidingen, cursussen, internet en gesprekken met derden. Een blog met eigen interpretatie. Voor vragen of opmerkingen kun je altijd een mail sturen naar sonja@praktijkaquila.nl)