Tarot Kaarten

Over de keuze van de kaarten
Het traditionele tarotspel bestaat uit 78 kaarten: 22 kaarten met een sterk archetypische afbeelding, die door kaartlezers Grote Arcana genoemd worden en de grote thema’s uit het leven vertegenwoordigen, en 56 kaarten die tegenwoordig ook wel de Kleine Arcana wordt genoemd; en die gewone personen en alledaagse gebeurtenissen vertegenwoordigen. Verwacht geen afbeeldingen als in een gewoon kaartspel, want de kaarten bevatten specifieke afbeeldingen die je iets te melden hebben.
De Kleine Arcana bestaat uit de vier kaartkleuren zoals we die kennen uit Spaanse en Italiaanse kaartspellen: Zwaarden, Staven, Kelken (of Bekers) en Munten (of Pentagrammen) en die overeenkomen met respectievelijk Schoppen, Klaveren, Harten en Ruiten van het bij ons gebruikelijke kaartspel. Elke kleur heeft vier hofkaarten: Koning, Koningin, Ridder en Page. Elke kaartkleur heeft dus in totaal veertien kaarten: getallen 1 t/m 10 plus de 4 hofkaarten.
De kaartkleuren corresponderen met de vier elementen: Staven staan voor vuur, de Kelken (of Bekers) voor water, de Zwaarden voor lucht en de Munten (of Pentagrammen) voor aarde.

Het Rider Waite Tarot is het meest populaire en bekende tarotdeck, zowel voor beginners als ervaren gebruikers.
Het spel werd in 1910 voor de eerste keer in Londen gepubliceerd. Het spel werd door Pamela Colman Smith ontworpen. Edward Waite, een lid van de Golden Dawn orde, gaf hiervoor de instructies.

Het bijzondere van het Rider Waite tarotspel is dat de kleine Arcana illustraties bevat. Dit tarotdeck is het meest populaire en meest gebruikte tarotspel van deze tijd. De kaarten zijn duidelijk en gemakkelijk te gebruiken en toch bevatten ze de basiservaringen van de mensheid.
Wil je beginnen met kaarten leggen dan raad ik je deze kaarten aan.

Er bestaan ontzettend veel tarotkaarten. Over (bijna) elk onderwerp kun je wel een tarotspel vinden. Om wat voorbeelden te noemen; Het Heksentarot, Het Kippentarot, Lord of the rings Tarotspel, Voyager tarot enz enz.

Een modern Amerikaans tarotspel, qua afbeelding is de Voyager- Tarot van James Wanless. Dit spel is ontworpen in het Voyager ruimtevaarttijdperk en heeft enorm veel oude en nieuwe afbeeldingen in zich, welke gerelateerd zijn aan de desbetreffende betekenis van de kaart. Ook hebben de kaarten bijna altijd een andere benaming gekregen, als regel in relatie tot het oude patroon. De benaming van de elementen en de hofhouding heeft hij aangepast. De betekenissen zijn nagenoeg dezelfde gebleven.

De Tarot de Marseille.
Niet elk spel dat onder de naam Tarot de Marseille door het leven gaat, komt ook van deze Zuid-Franse havenstad. Marseille mag dan gedurende een periode een drukke speelkaartenindustrie gehad hebben, ook in Lyon en Parijs werden veel tarots gemaakt. Tarot de Marseille is dan ook eerder de benaming (in de vakliteratuur vaak afgekort tot TdM) van een familie kaarten met een kenmerkende tekenstijl dan een verwijzing naar de stad van herkomst. In 1930 uitgegeven door Paul Marteau.

Zelf heb ik ongeveer 80 soorten tarotdecks. Als mijn vader een nieuw deck tegenkwam kwam deze bij zijn verzameling. Deze verzameling heb ik na zijn overlijden overgenomen.
Door de jaren heen groeit deze langzaam verder.
Wil je beginnen met tarot dan raad ik je de Rider Waite kaarten aan.
Bekijk daarna welk deck jou aantrekt, waar jij graag mee wil werken.
Praktijk Aquila gebruikt voornamelijk de Rider Waite kaarten, deze zijn duidelijk en makkelijk(er) te herkennen voor iemand die weinig of niets van de tarot af weet.

Tevens gebruik ik de Lenormand kaarten. Dit zijn echter geen tarotkaarten.
Deze kaarten hebben een geheel eigen karakter.
Er bestaan ook verschillende orakelkaarten. Orakelkaarten kunnen je helpen via de tekst, de symboliek en de cryptische omschrijving om keuzes te maken of om tot bepaalde oplossingen te komen. Ik zie orakelkaarten als een soort spirituele coachingskaarten.
Voor momenten dat je even vast zit. Niet weet hoe je verder moet. En een inzicht nodig hebt. Om je te helpen verbinden met je gevoel.
Je intuïtie. Je hart. Je innerlijk weten. Hoe je het maar noemen wilt.
Praktijk Aquila heeft diverse kaarten voor de verkoop, zie shop.